Odun sirkesi (odun ruhu, biyoyağ, pyroligneous asit), odunun kömüre dönüştürülmesi için uygulanan piroliz işlemi sırasında ortaya çıkan bir üründür. Piroliz fırınlarının belirli bir sıcaklığa çıkması ardından ortaya çıkan buharın yoğuşması, odun sirkesinin sıvı (akışkan) hale gelmesini sağlamaktadır.

UYGULAMA, KULLANIM VE ORANLAR

Toprağın Zenginleştirilmesi
Odun sirkesini 1:200 oranında sulandır. Uygun bir malzeme ile 1 Litre/m² olmak üzere dikimden 1 hafta önce toprağa serp.

Tohum Çimlendirme
Çimlendirme oranını artırmak için sirkeyi 1:200 oranında sulandır ve çimlenecek tohumları 24 saat eriyik içinde beklet.

Kompost Hazırlamayı Hızlandır/ Solucan Gübresi Çiftliği
Çeşitli biyolojik yararlı mikropların aktivitelerini artırmak ve kompost hazırlama süresini kısaltmak için, 1:100 oranında sulandırılmış sirkeyi kompost yapılacak malzemelerin üstüne serp.

Büyümeyi Güçlendirme
Tomurcuklanmayı uyarmak için 1:200 oranında sulandırılmış sirkeyi sprey şişesi kullanarak iki haftada bir yapraklara uygula. Tomurcuklanma yok ise bir sonraki uygulamayı 1:300 oranında sulandırarak tekrarla.

Böcek kovucu veya Koku Giderici
Bitki köklerini mantari hastalıklardan veya böceklerden korumak için düzenli verdiğiniz haftalık suya 1:20 veya 1:50 oranında sulandırılmış sirkeyi bitki kökünü hedefleyerek uygulayınız.

Kök Çürümesi Kontrolü
Özellikle Domates ve Salatalıkta oluşacak kök çürümelerini engellemek için 1:200 oranında sulandırılmış sirkeyi bitki köküne yakın yerlere uygulayınız.

Kötü Koku ile Savaşma
Odun sirkesi ahırlarda amonyağın neden olduğu kokuyu azaltmada kullanılır. 1:50 oranında sulandırarak ahıra düzgün bir şekilde serpiniz. Hazırlanan karışım hayvanlara zararlı değildir ve rahatlıkla uygulamadan hemen sonra hayvanlar ahıra girebilir.

Canlı Hayvan Yiyecek Katkı Maddesi
1:200 veya 1:300 oranında sulandırılmış sirke hayvan yemine katılarak sindirim sitemindeki bakteri seviyesinin ayarlanmasına katkıda bulunduğu gibi yemlerden alınacak besinlerin artmasına da neden olmaktadır.

Orkideleriniz İçin
Eğer haftalık olarak Orkidelerinize ve çiçeklere kullandığınız diğer besinlerle birlikte uygulandığı takdirde böcekler için caydırıcı ve mantarların oluşmaması için bir önlem olmaktadır. Odun sirkesi diğer gübre ve besinlerin bitki tarafından alınmasını sağlayan bir destek olarak çeşitli hastalıkların oluşumunu engellemektedir. Köklerin gelişimini ve iyileşmesini temin etmekle birlikte toprağın bitkiye vereceği besini de düzenler. Özellikle Orkidelere uygulanması için sirkeyi 1:200 oranında sulandırarak uygulayınız.

Meyvelerin Tadının Artırılması
Odun Sirkesi Azot seviyesini dengeleyerek bitki metabolizmasını düzenler ve şeker oranında artışına katkıda bulunur. En iyi neticeyi almak için, bitki köküne yakın yerlere 1:500 veya 1:1000 oranında sulandırarak uygulanmalıdır.